Calocybe gambosa










Το μανιτάρι αυτό είναι φαγώσιμο και νόστιμο, ιδιαίτερα αν γίνει τουρσί. Συλλέγεται την άνοιξη, περίπου την εποχή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, γι' αυτό και η κοινή του ονομασία είναι Αϊγιωργίτικο. Χρειάζεται πάντως προσοχή, γιατί μπορεί να μπερδευτεί με κάποια ανοιξιάτικα είδη Entoloma, κάποια από τα οποία είναι τοξικά. Στην παρακάτω φωτογραφία, δείτε αν μπορείτε να ξεχωρίσετε τα αϊγιωργίτικα (Calocybe gambosa) από τα είδη Entoloma. Κάτω από τη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ποια είναι ποια.



Entoloma είναι τα: 1, 3, 4, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17. Όλα τα υπόλοιπα είναι αϊγιωργίτικα. Το βασικότερο διακριτικό γνώρισμα των αϊγιωργίτικων είναι τα πολύ πυκνά λευκωπά ή ανοιχτά μπεζ ελάσματα. Τα ελάσματα των ειδών Entoloma σύντομα αποκτούν ένα ρόδινο χρώμα, στην αρχή όμως μπορεί να είναι υπόλευκα ή ανοιχτόγκριζα. Η μυρωδιά των αϊγιωργίτικων είναι έντονη σαν αλεύρι ή αγγούρι, ανάλογη όμως μυρωδιά (αν και λιγότερο έντονη) έχουν και αρκετά Entoloma, όπως αυτά των δύο διαφορετικών ειδών που φαίνονται στη φωτογραφία.