03-04-2006
Ορεινή περιοχή Σμίνθης

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Η Αρκούδα, ο Λύκος, ο Αγριόγατος και το Ζαρκάδι παρατηρούνται στην περιοχή. Όλα τα ανωτέρω είδη θηλαστικών είναι εξαιρετικά σπάνια και ευρίσκονται μόνο στην βορειοανατολική περιοχή με τα δάση βελανιδιάς και στην περιοχή βορειοδυτικά του Δημαρίου. Εξαίρεση είναι το πετροκούναβο, ο ασβός, η νυφίτσα και η αλεπού που είναι ευρέως κατανεμημένα σε όλη την περιοχή. Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία της Βίδρας στα ρυάκια και τα ποτάμια της περιοχής.


Τα μεγάλα θηλαστικά, όπως ο Λύκος (Canis lupus) ευνοούνται από το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής και την ύπαρξη εκτατικής κτηνοτροφίας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), αναπαράγεται και τρέφεται στην περιοχή του Κόσυνθου και στα γύρω ρέματα, αναζητώντας υδρόβιους οργανισμούς ανάμεσα στα βράχια. Νεαρό άτομο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα αρπακτικά κυριαρχούν στα χαμηλά υψόμετρα της περιοχής και στις ημιδασωμένες και ανοικτές εκτάσεις ανάμεσα στις καλλιέργειες. Νεαρό άτομο Γερακίνας (Buteo buteo) στη φωλιά του.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), που φωλιάζει σε απότομα βράχια ή ψηλά δέντρα στην γύρω ορεινή περιοχή, γεννά 3-5 λευκά αυγά που επωάζουν και οι δύο γονείς. Τρέφεται με ψάρια, αμφίβια και έντομα που συλλαμβάνει στα γύρω ρέματα και νερόλακκους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στην περιοχή εκτρέφονται αρκετά κοπάδια από τις ντόπιες μικρόσωμες αγελάδες ελεύθερης βοσκής που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στο βαρυχειμωνιάτικο κλίμα της Θράκης.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.