28/11/2007
Πετρωτά

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Στην περιοχή Κρωβύλης και Πετρωτών, μεταξύ Ισμάρου και Σκυλορέματος, οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ανοικτές εγκαταστάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τα λίθινα εργαλεία που συλλέχθηκαν, χρονολογούνται στην παλαιολιθική εποχή .

Επιπλέον, στα Βόρεια του σημερινού χωριού Πετρωτά εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός, ο οποίος χρονολογείται πιθανότατα στη Νεολιθική εποχή-Πρώιμη εποχή του Χαλκού (6η-3η χιλιετία π.Χ.).

Στην ευρύτερη περιοχή των χωριών Ασκητές και Πετρωτά, εκτός από τα πολυάριθμα ευρήματα της προϊστορικής εποχής, βρέθηκε κεραμική ρωμαϊκών χρόνων και διαφόρων ειδών ταφές, από τις οποίες κάποιες θεωρούνται παλαιοχριστιανικές.

Μια ομάδα λαξευτών υπέργειων τάφων παρουσιάζουν πολλά κοινά στοιχεία με τους λαξευτούς μυκηναϊκούς τάφους. Ο ένας από αυτούς έχει σχήμα μεγάλης ημικυκλικής κόγχης με λαξευτό θρανίο και μια τετράπλευρη λεκάνη χαμηλά στο δάπεδο. Αριστερά μετά την είσοδο υπάρχει μια τοξωτή μεγάλη κόγχη και στην οροφή του υπάρχουν πολλές μικρές κοιλότητες σε διάφορους σχηματισμούς κυρίως κύκλους, οι οποίοι έχουν μια κοιλότητα στο κέντρο και πολλές άλλες στην περιφέρεια του κύκλου. Κόγχες διάφορων μεγεθών υπάρχουν εξωτερικά στη νότια πλευρά της εισόδου και στη δυτική πλευρά.

Ένας δεύτερος τάφος έχει λαξευτεί στη μέση περίπου μεγάλου βράχου και αποτελείται από τετράπλευρο θάλαμο και δύο συνεχόμενες μεγάλες κόγχες – θαλάμους που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. Φαίνεται πως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως ναΐσκος γι’ αυτό και η θέση του έμεινε γνωστή ως Κλήσατζικ.

Ο τρίτος τάφος έχει το σχήμα μικρής χαμηλής ημικυκλικής κόγχης, ενώ ο τέταρτος είναι ο μεγαλύτερος όλων με ημικυκλική και αυτός κάτοψη και τρεις κόγχες στα τοιχώματά του. Παρόμοιοι τάφοι έχουν βρεθεί στη Βουλγαρία σε περιοχές της ανατολικής Ροδόπης.

Σύμφωνα με την παράδοση στα βόρεια του σημερινού χωριού υπήρχε άλλοτε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο.

Βιβλιογραφία:

Ελλάς-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, (1992). Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Οδηγός περιήγησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (2000). Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σελ. 81.

Τριαντάφυλλος Δ., (1984). Η προϊστορία στο χώρο της Δ. Θράκης, στο Αρχαιολογία 13, Αφιέρωμα: Θράκη, σελ. 10-19.

Τριαντάφυλλος Δ., (1994). Αρχαία Θράκη, στο Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, σελ. 45.

Rodopi, The land of the legends, (1998). Έκδοση Νομαρχίας Ροδόπης, σελ. 53.


Ο ιστορικός βράχος των Πετρωτών στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το ομώνυμο χωριό.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.