15-01-2007
Προσοτσάνη – Αγγίτης – Πηγές – Κοκκινόγεια - Γραμμένη

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Για την περιοχή της κοιλάδας δεν αναφέρονται συστηματικές καταγραφές. Γύρω από το σπήλαιο του Αγγίτη και στα υψώματα κυριαρχεί η μακία βλάστηση με φυλλοβόλα και αείφυλλα δέντρα και θάμνους. Εντυπωσιακή είναι παρουσία της αυτοφυούς Ροδιάς (Punica granatum), στο βραχώδες έδαφος και στις προφυλαγμένες από το βοριά θέσεις. Η παραποτάμια υδροχαρής βλάστηση σε πολλά σημεία είναι πυκνή δημιουργώντας δάση με σκλήθρα (Alnus glutinosa), πλατάνια (Platanus orientalis), ιτιές (Salix), αγριολεύκες (Populus), αρμυρίκια (Tamarix), καλαμιώνες κ.λ.π. Οι συνοριακές ζώνες που σχηματίζονται ανάμεσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με δέντρα και θάμνους είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Ιδιαίτερα πλούσια χαρακτηρίζεται η χλωρίδα στην περιοχή του Φαλακρού όρους, που κυριαρχεί στα βόρεια της κοιλάδας του Αγγίτη και άπτεται του Δήμου Προσοτσάνης. Στα χαμηλά υψόμετρα συναντάμε μακία βλάστηση και δάση δρυός, που φθάνουν περίπου μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων. Υψηλότερα και μέχρι τα 800 μ. στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, συναντάμε πυκνά δάση φυλλοβόλων, που αποτελούνται κυρίως από δρυς - οξιές, ενώ όπου το περιβάλλον είναι ευνοϊκό εμφανίζονται σποραδικά ή κατά ομάδες και είδη όπως: σκλήθρα (Alnus), ιτιές (Salix), λεύκες (Populus), σφενδάμια (Acer), σημύδες (Betula), καστανιές (Castanea sativa), Φουντουκιές (Corylus avellana), Καρυδιές (Juglans regia), σορβιές (Sorbus), Οστρυές (Ostrya carpinifolia), φράξοι (Fraxinus), κέδρα (Juniperus), κ.ά. Πάνω δε από τα 800μ και μέχρι τα 1900 περίπου συναντάμε τα δάση της οξιάς (Fagus) και των κωνοφόρων (κυρίως δάση ελάτης - ερυθρελάτης (Picea excelsa, syn. Picea abies) και Δασικής πεύκης (Pinus sylvestris)).
Στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, στα πρανή και στα ξέφωτα που σχηματίζονται, σημαντικός είναι ο ρόλος των καρποφόρων θάμνων και δέντρων για την άγρια πανίδα. Θάμνοι όπως οι βατομουριές (Rubus), τα Σμέουρα (Rubus idaeus), τα μύρτιλλα (Vaccinium), οι Αγριοφράουλες (Fragaria vesca), οι αγριοτριανταφυλλιές (Rosa), οι Φουντουκιές (Corylus avellana) οι Κρανιές (Cornus mas) και δέντρα όπως οι Αγριομηλιές (Malus silvestris, M. domestica), οι σορβιές (Sorbus), ο κράταιγος (Crataegus), οι Αγριοκερασιές (Prunus avium), οι Αγριοκορομηλιές (Prunus cerasifera), τροφοδοτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με καρπούς πολλά άγρια ζώα και πουλιά.
Τα αγριολούλουδα στην περιοχή κατέχουν εξέχουσα θέση, όλο σχεδόν το χρόνο και ειδικότερα τους μήνες Μάιο – Ιούνιο, με πολλά και σημαντικά είδη από οικογένειες όπως: τους κρόκους (Crocus), το κολχικό (Colchicum), τους αγριοπανσέδες (Viola), τις ανεμώνες (Anemone), τις καμπανούλες (Campanula), τις αγριονεραγκούλες (Ranunculus), τις ορχιδέες (Orchis) και ακόμη πολλά άλλα ενδιαφέροντα είδη.
του Αγγίτη.


Η πυκνή παρόχθια υδροχαρής βλάστηση, από σκλήθρα, λεύκες, ιτιές και πλατάνια, που σχηματίζεται στην ροή του ποταμού προς την κοιλάδα, δημιουργεί αδιάβατους σκιερούς χώρους και ξέφωτα, σημαντικούς βιότοπους για πολλά είδη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις συνοριακές ζώνες, που σχηματίζονται ανάμεσα από καλλιέργειες, η παρουσία ποικίλων δέντρων και καρποφόρων θάμνων ενισχύει αποτελεσματικά την βιοποικιλότητα στην περιοχή της κοιλάδας, γύρω από την κοίτη του ποταμού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ένα φυσικό πυκνό δάσος από υδροχαρή είδη σχηματίζεται σε πολλά σημεία εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού, καταφύγιο της άγριας ζωής, εμπλουτίζοντας την περιοχή με σημαντικά είδη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Ροδιά (Punica granatum), αυτοφύεται παντού γύρω από την περιοχή του σπηλαίου στηρίζοντας με τους χυμώδεις καρπούς της πολλά είδη από την πανίδα της περιοχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Περιληπτική παρουσίαση των ειδών της υδρόβιας μακροπανίδας του Σπηλαίου Πηγές Αγγίτη για τη χρήση τους στις προθήκες των ενυδρείων
(Μέγεθος: 159 kb)