14/11/2006
Κάτω Νευροκόπι - Παγωνέρι - Ποταμοί

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Η ποικιλία βιοτόπων, το πλούσιο ανάγλυφο, η αφθονία του νερού και της βλάστησης έχει σαν αποτέλεσμα η πανίδα της περιοχής να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα είδη αλλά και για τους πληθυσμούς τους. Εδώ συναντά κανείς σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά και σαρκοβόρα της ελληνικής υπαίθρου. Η Αρκούδα (Ursus arctos), ο Λύκος (Canis lupus), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa), ο Αγριόγατος (Felis silvestris), και το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) παρατηρούνται στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη οροσειρά της Ροδόπης. Στις παρόχθιες περιοχές του Νέστου εύκολα παρατηρούνται πάνω σε πέτρες ή λάσπη τα ίχνη της Βίδρας (Lutra lutra). Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία της πτηνοπανίδας με εξέχουσα θέση των μεγάλων αρπακτικών όπως ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), που βρίσκει καταφύγιο σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται επίσης οι σημαντικότεροι πληθυσμοί στην Ελλάδα της Αγριόκοτας (Bonasa bonasia) και του Αγριόκουρκου (Tetrao urogallus). Ενδιαφέρον επιπλέον έχει η παρουσία και άλλων ειδών όπως: ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο Μπούφος (Bubo bubo), οι δρυοκολάπτες, αλλά και του Φιδαετού (Circaetus gallicus). Στις μεγάλες δε υδάτινες επιφάνειες του Νέστου παρατηρούνται υδρόβια πτηνά όπως ερωδιοί, πάπιες, φαλαρίδες, τρίγγες, χαραδριόμορφα κ.α. Επιπλέον και η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη όπως ο Λαφιάτης (Elaphe longίssima), η Οχιά (Vipera), η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis), οι Χελώνες (Testudo), η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra). Η ιχθυοπανίδα δε των «λιμνών» του Νέστου είναι πλούσια σε ποσότητες και περιλαμβάνει Κέφαλους (Mugil cephalus), Τυλινάρια (Leuciscus cephalus macedonicus), Μπριάνες (Barbus cyclolepis), αλλά και Πέστροφες (Salmo trutta macedonicus) στα ορμητικά και παγωμένα νερά των ρεμάτων, που χύνονται στο Νέστο.


Πλούσια η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει πολλά είδη. Το νερόφιδο που μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το 1,5 μέτρο, είναι κοινό είδος, ρυθμιστικός παράγοντας στην βιοποικιλότητα και ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Νερόφιδο (Natrix natrix), που μόλις κατάπιε έναν βάτραχο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Σημαντική η παρουσία των αμφίβιων, που έχει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οικοσυστημάτων της περιοχής. Λιμνοβάτραχος (Rana ridibunda) σε ερωτικό κάλεσμα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Συκοφάγος (Oriolus oriolus), εντυπωσιακό πουλί με δυνατό μελωδικό κελάηδημα, είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στα δάση της περιοχής και τρέφεται με έντομα, μούρα και διάφορα φρούτα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το Μαυροπούλι ή Ψαρόνι (Sturnus vulgaris), το χειμώνα κατακλύζει σε μεγάλους αριθμούς την ευρύτερη περιοχή. Ένας μικρός αριθμός παραμένει όλο το χρόνο και φωλιάζει στη περιοχή. Τρέφεται με έντομα, σπόρους και διάφορα φρούτα, ανάλογα με την εποχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.