03-04-2006
Περιοχή Τοξοτών – Στενά Νέστου

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Τα Στενά του Νέστου είναι μια πλούσια από ορνιθολογικής απόψεως περιοχή. Για αυτό το λόγο έχει χαρακτηρισθεί σαν Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και παρακολουθείται σταθερά από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Στα Στενά του Νέστου έχουν παρατηρηθεί 213 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Έχουν παρατηρηθεί 3 παγκοσμίως απειλούμενα είδη (Βασιλαετός Aquila heliaca, Στικταετός Aquila clanga και Κιρκινέζι Falco naumanni) και 8 κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, 41 είδη περιλαμβάνονται στο "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας" από τα οποία 9 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 12 είναι τρωτά και 5 σπάνια. 59 περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ Τα Στενά του Νέστου έχουν χαρακτηριστεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ως μια Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά.


Οι πράσινες σαύρες υπάρχουν σε αφθονία παντού στην περιοχή ελέγχοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων. Πράσινες σαύρες (Lacerta viridis) σε διαδικασία ζευγαρώματος.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Κούκος (Cuculus canorus), εντομοφάγο και μοναχικό πουλί με χαρακτηριστική φωνή, που συναντάται σε πυκνά δάση και υγρά μέρη γεννά 8-12 αυγά που το θηλυκό τοποθετεί σε φωλιές άλλων πουλιών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Παρδαλοτσικλιτάρα (Dendrocopos major) σκαλίζει τη φωλιά της σε δένδρα και μεγαλώνει 4 με 7 μικρά. Τα αυγά επωάζει το θηλυκό αλλά με την ανατροφή ασχολούνται και οι δύο γονείς. Τα μικρά έως την ενηλικίωση τους διακρίνονται από το κόκκινο στέμμα στο κεφάλι.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Γαλαζοπαπαδίτσα (Parus caeruleus) κοινωνικό πουλί συχνά αναζητά την τροφή του ομαδικά, που προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα συνήθως αποτελείται από σπόρους και διάφορους καρπούς. Χειμώνας αναζήτηση τροφής σε Σκλήθρα στην παραποτάμια περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ψηλά στην περιοχή των Ιμέρων τα Όρνια (Gyps fulvus), εκμεταλλεύονται τα θερμά ανοδικά ρεύματα, για να πλανάρουν και να εποπτεύσουν στην περιοχή, προσπαθώντας να εντοπίσουν νεκρά ζώα με τα οποία και τρέφονται. Φωλιάζει στα απόκρημνα βράχια της περιοχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Κόρακας (Corvus corax) το μεγαλύτερο σε μέγεθος από όλα τα κορακοειδή προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορους βιότοπους και διατρέφεται με μια ποικιλία τροφών όπως νεκρά ζώα, μικρά πουλιά και θηλαστικά, αυγά, σαλιγκάρια αλλά και σπόρους. Φωλιάζει στα απόκρημνα βράχια της περιοχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.