29-01-2006
Παράλια περιοχή Μάνδρας

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Στην περιοχή συναντούμε πάνω από 100 είδη πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί 4 απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αυτά είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Νανόχηνα (Anser erythropus), η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), ο Στικταετός (Aquila clanga) και 3 κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ερωδιοί και τα παρυδάτια τρέφονται κυρίως στα ρηχά νερά των λιμνοθαλασσών και στους αλμυρόβαλτους αλλά και κατά μήκος των διαφόρων καναλιών και των ακτών. Το χειμώνα οι πάπιες απαντούν κυρίως στις λιμνοθάλασσες αλλά και στη θάλασσα κοντά στην ακτή. Την περίοδο της αναπαραγωγής παρυδάτια είδη φωλιάζουν στους αλμυρόβαλτους, τις αμμοθίνες και τις χέρσες εκτάσεις κοντά στις λιμνοθάλασσες και τις ακτές.
Από τα 100 είδη πτηνών που συναντούμε στην περιοχή, 28 είδη περιλαμβάνονται στο « Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας », από τα οποία 11 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 7 είναι τρωτά και 2 είναι σπάνια. Τριάντα τρία είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (79/ 409).
Τα σημαντικότερα θηλαστικά που καταγράφονται στους αλμυρόβαλτους στην περιοχή είναι το Τσακάλι (Canis aureus) και η Βίδρα (Lutra lutra).


Η πλούσια παρόχθια βλάστηση με καλαμιώνες, βούρλα και ψαθιά τροφοδοτεί με οργανική ύλη τον βιότοπο, ενώ παράλληλα πλήθος εντόμων διαβιούν και αναπαράγονται στην περιοχή. Οι Λιβελλούλες τρέφονται με έντομα, που συλλαμβάνουν στον αέρα, εντοπίζοντάς τα από απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο ρόλος των εντομοφάγων πουλιών είναι καθοριστικός στους παραθαλάσσιους βιότοπους. Νεαρά χελιδόνια (Hirundo rustica).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Λευκοπελαργός ή Πελαργός (Ciconia ciconia), είναι κοινό είδος σε όλο τον κάμπο του νομού και κυρίως σε χώρους που γειτνιάζουν με υδάτινες επιφάνειες. Στις περιοχές που λείπουν τα μεγάλα δέντρα εκμεταλλεύεται κάθε πρόσφορο χώρο (καμπαναριά, ταράτσες, στύλους), για να φτιάξει την φωλιά του.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι φωλιές των πουλιών στους αλμυρόβαλτους της περιοχής, σε σχέση με τα δασικά οικοσυστήματα, είναι υποτυπώδεις και τα αυγά σκουρόχρωμα σχεδόν πάντα εναρμονισμένα χρωματικά με τον περιβάλλοντα χώρο, για τον κίνδυνο των αρπακτικών που υπερίπτανται. Φωλιά Καλημάνας (Vanellus vanellus).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στους αλμυρόβαλτους της περιοχής και σε διαλείμματα ανάμεσα στην αναζήτηση της τροφής τους, συχνά συναθροίζονται διάφορα παρυδάτια, όπως γλάροι, ερωδιοί και στην άκρη του νερού μια Βαρβάρα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.