23/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Κυπρίνου
Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
|
|
Ο Δήμος Κυπρίνου, με έδρα τον Κυπρίνο, βρίσκεται στα βόρεια του Ν. Έβρου, έχει έκταση 87km2 και πληθυσμό 3478 κατοίκους, Είναι Δήμος κατ’ εξοχήν αγροτικός και ο μικρότερος σε έκταση και πληθυσμό Δήμος του Νομού Έβρου. Στο έδαφος του Δήμου ανήκουν οι ακόλουθοι οικισμοί: Κυπρίνου, Γαλήνης, Ζώνης, Μικρής Δοξιπάρας, Χελιδόνος, Φυλάκιου, Αμμόβουνου και Κέραμου.
Η περιοχή του Κυπρίνου αποτελούσε μεγάλο σταυροδρόμι λόγω της θέσεώς της στον ευρύτερο χώρο της Θράκης και λόγω διαρκών μετακινήσεων πληθυσμών και πολιτισμών. Η δημιουργία του οικισμού Κυπρίνου χρονολογείται γύρω στο 1860. ο πρώτος οικισμός ήταν δίπλα στις όχθες του Άρδα. Το Μάρτη του 1931, η μεγάλη πλημμύρα του ποταμού ανάγκασε τους κατοίκους να χτίσουν το χωριό στη σημερινή του θέση. Το όνομά του ο οικισμός το πήρε από το ψάρι κυπρίνος, κοινώς γριβάδι, σαζάνι, καθότι στον Άρδα το συγκεκριμένο ψάρι συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς. Ο ποταμός Άρδας που πηγάζει από την Οροσειρά της Ροδόπης μετά από μια διαδρομή216 km επί του βουλγαρικού εδάφους, μπαίνει σε ελληνικό έδαφος από τον οικισμό της Γαλήνης και διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κυπρίνου. Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή, και το δάσος του το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας, σε εθνικό επίπεδο. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλος, με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, και προσφέρεται για αναψυχή και άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει νοστιμότατα ψάρια. Όλη η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000. Τεράστιες εκτάσεις αρδεύονται σήμερα από το φράγμα του Άρδα που βρίσκεται στα όρια του Δήμου και κατασκευάστηκε το 1969.
Οι επισκέπτες του Δήμου Κυπρίνου μπορούν να απολαύσουν αρκετά φυσικά τοπία καθώς και τις όμορφες εκκλησίες της περιοχής, φιλοξενούμενοι στους ξενώνες του Δήμου. Σε απόσταση 8 χλμ από τον Κυπρίνο, μεταξύ Ζώνης και Μ. Δοξιπάρας, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος. Βρέθηκε ένα εντυπωσιακό αμαξοστάσιο της ρωμαϊκής εποχής, καύσεις νεκρών με τις άμαξες και τα άλογά τους και με όλο το διάκοσμο από αγγεία, κοσμήματα, χάνδρες και χαλινάρια. Τα ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια με τις ανασκαφές, χρονολογούνται στον 1ο αιώνα μ.Χ. και είναι από τα σημαντικότερα στον Έβρο.
Όλος ο ορίζοντας, από το ανατολικότερο σημείο του έως το δυτικότερο, καταλαμβάνεται από μια μεγαλόπρεπη κοιλάδα, που σβήνει απαλά στα νότια σε χαμηλούς λοφίσκους. Το θεαματικότερο στοιχείο είναι οι εκπληκτικοί μαίανδροι του ποταμού Άρδα.
Στα πλαίσια χρηματοδότησης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Αγροτικού χώρου, ο Δήμος έχει ενταχθεί σε μια σειρά έργων και δράσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η διοργάνωση, άπαξ του έτους, πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Γιορτή του Αγρότη».
Στο Δήμο λειτουργούν πολλές ταβέρνες και καφέ-μπαρ ‘όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπικές σπεσιαλιτέ με τα νοστιμότατα ψάρια του ποταμού όπως τα σαζάνια, γουλιανούς, κεφάλια και μυριάνες.
|