08/04/2006
Θάσος

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Η Θάσος χαρακτηρίζεται από ποικιλία βιοτόπων που καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με το υψόμετρο, από τις ακτές έως τις κορυφές του όρους Υψάριο. Στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές φωλιάζουν βραχοκιρκίνεζα και μαυροπετρίτες. Στις ακατοίκητες βραχονησίδες και στην ανοιχτή θάλασσα παρατηρούνται θαλασσοπούλια, όπως ο Μύχος (Puffinus puffinus) κορμοράνοι και θαλασσοκόρακες.
Οι θαμνώνες, άλλοτε πυκνοί, προσφέρουν προστασία και χώρο φωλιάσματος σε πολλά είδη μικρόπουλων και άλλοτε αραιοί, αποτελούν καταφύγιο για λαγούς, μικροθηλαστικά και ερπετά. Τα βραχοτόπια και τα ξέφωτα αποτελούν πολύτιμα ανοίγματα για το κυνήγι των αρπακτικών πτηνών και οι ελαιώνες φιλοξενούν πολλά είδη μικρόπουλων και ερπετών. Μικρά ρέματα ανάμεσα στα χωράφια και τους κήπους με άγρια βλάστηση από γέρικα δένδρα και θάμνους προσφέρουν χώρο φωλιάσματος σε πολλά είδη μικρόπουλων. Τα παραρεμάτια δάση από πλατάνια και τα νερά των ρεμάτων και των λιμνών κρύβουν τους μόνιμους κατοίκους τους, τα βατράχια και φιλοξενούν πολυάριθμες λιβελλούλες. Πιο ψηλά, στους κορμούς των αιωνόβιων πεύκων βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη νυχτοπεταλούδων, ενώ στα κλαδιά τους φωλιάζουν δασικά πτηνά , όπως οι Σπίνοι και οι Παπαδίτσες (Parus), που αφθονούν στη περιοχή. Οι γυμνοί βραχώνες πάνω από τα δασοόρια προσφέρουν καταφύγιο σε σαύρες που κρύβονται ανάμεσα στις πέτρες. Βραχώδεις εξάρσεις που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία από τις χαμηλότερες προς τις υψηλότερες περιοχές προσφέρουν θέσεις ξεκούρασης και επόπτευσης των αρπακτικών πτηνών. Τέλος, κοντά στους οικισμούς και στις τρύπες των γέρικων δέντρων και των πέτρινων σπιτιών, φωλιάζουν άφθονοι γκιώνηδες, οι οποίοι τρέφονται με τα έντομα που έλκονται από τα ηλεκτρικά φώτα. Επιπλέον, το νησί αποτελεί την άνοιξη και το φθινόπωρο ένα σπουδαίο τόπο στάσης για ξεκούραση και τροφή των αποδημητικών πτηνών, καθώς βρίσκεται κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της Ευρώπης, τα στενά του Βοσπόρου.
Η Θάσος έχει προταθεί από το 1996 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πτηνά της Ελλάδας ( ΙΒΑ GR016 ), της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.
Σημαντική είναι και η ερπετοπανίδα στο νησί με χαρακτηριστική την παρουσία της οχιάς στις νότιες ηλιόλουστες περιοχές και σε βραχοτόπια.
Η έλλειψη μεγάλων σαρκοβόρων θηλαστικών όπως ο λύκος, η αλεπού και το τσακάλι αφήνει περιθώρια για μια εκτατική κτηνοτροφία αιγοπροβάτων με ότι αυτή συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον.


Η Θασοπούλα, απέναντι από την Κεραμωτή, αποτελεί το φυσικό καταφύγιο για τα περισσότερα θαλασσοπούλια της περιοχής. Οι Ασημόγλαροι (Larus argentatus), συνοδεύουν τους επισκέπτες μέχρι τη Θάσο αναζητώντας τροφή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Πολλά μεταναστευτικά πουλιά παρατηρούνται στο νησί όπου και βρίσκουν καταφύγιο για τροφή και αναπαραγωγή. Σκουρόβλαχος (Emberiza caesia).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Πολλά μεταναστευτικά πουλιά παρατηρούνται στο νησί όπου και βρίσκουν καταφύγιο για τροφή και αναπαραγωγή. Σταχτοπετρόκλης (Oenanthe oenanthe).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Φυσικό περιβάλλον της νήσου Θάσου.
(Μέγεθος: 245 kb)  (Πηγή: ΝIKOΛAOΣ EΛEYΘEPIAΔHΣ)