03-04-2006
Παγούρια - Μητρικού

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Συναντούμε 208 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά είναι απειλούμενα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί 6 είδη απειλούμενα παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αυτά είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Νανόχηνα (Anser erythropus), η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca), το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), ο Στικταετός (Aquila clanga), το Κιρκινέζι (Falco naumanni) ενώ 10 χαρακτηρίζονται σαν κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα υγρά λιβάδια της περιοχής αποτελούν σημαντικό τόπο διατροφής για διάφορα είδη ερωδιών και άλλα συγγενή, όπως η Χαλκόκοτα Plegadis falcinellus. Η μείωση του αναπαραγόμενου πληθυσμού της τελευταίας συνδέεται άμεσα με την καταστροφή τέτοιων εκτάσεων.
Επίσης, 56 είδη πτηνών περιλαμβάνονται στο “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας”, από τα οποία 18 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 17 είναι τρωτά και 4 είναι σπάνια. Εξήντα έξι είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (79/ 409).
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υγρότοπος της λίμνης Ισμαρίδας προστατεύεται με τη Σύμβαση Ramsar, ως διεθνούς σημασίας βιότοπος για τα πτηνά.


Οι Χουλιαρομύτες (Platalea leucorodia), είναι μόνιμοι κάτοικοι στην λίμνη φωλιάζοντας στην ανατολική πλευρά, όπου η βλάστηση είναι πυκνότερη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα Nεροχελίδονα (Glareola pratincola), καλοκαιρινοί επισκέπτες στην περιοχή, τρέφονται στις όχθες της λίμνης, στις χέρσες εκτάσεις γύρω από αυτήν και στους αβαθείς νερόλακκους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus), το στολίδι της λίμνης. Τρέφονται και αναπαράγονται στην ανατολική της πλευρά και αποτελούν σημαντικό τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι Φαλαρίδες (Fulica atra), τρέφονται κυρίως με φυτικές ίνες ελέγχοντας σημαντικά την υδρόβια βλάστηση, καθώς προσφέρουν ζωτικό χώρο και σε άλλα είδη. Ειδικά το χειμώνα σχηματίζουν μεγάλες ομάδες.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Βασιλίσκος (Regulus ignicapillus), κοινωνικό πουλί το μικρότερο στην Ευρώπη με συνολικό μήκος μόλις 8,5-9cm, ιδιαίτερα δραστήριο κινείται συνεχώς αναζητώντας την τροφή του στην παραποτάμια βλάστηση, που αποτελείται από διάφορα έντομα και αράχνες. Φωλιάζει ψηλά στα δέντρα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.