30-01-2006
Ορεινή περιοχή Παπίκιου – Σώστη

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΧΛΩΡΙΔΑ
Στη μέση και κατώτερη περιοχή του βουνού ως τα 1000μ. περίπου, εντοπίζουμε τα δάση φυλλοβόλων δρυών που καταστράφηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος από τις πυρκαγιές και την υπερβόσκηση. Τη θέση τους σήμερα έχουν πάρει, μετά από εκτεταμένες αναδασώσεις, διάφορα είδη κωνοφόρων.
Στην ανώτερη περιοχή του βουνού πάνω από τα 1000μ. περίπου, κυριαρχούν τα δάση της Ανατολικής Οξιάς (Fagus moesiaca), που έχουν αραιωθεί και αυτά από την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Η ανώτερη ζώνη του Παπίκιου είναι από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας μας. Περιλαμβάνει σπάνια είδη χλωρίδας για του ελληνικό χώρο, όπως η Silene waldsteinii, το Hypericum linarioides, το Sedum telephium, η Gentianella bulgarica, κ.ά.


Οι αγριοπανσέδες (Viola tricolor) κυριαρχούν στα ανοιχτά σημεία του χώρου.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα αγριοτριαντάφυλλα (Rosa) συναντώνται σε διάφορες θέσεις, από τους πρόποδες μέχρι τα υψηλότερα σημεία του βουνού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στη νότια πλευρά του βουνού και στην δεκαετία του 80 εφαρμόστηκε εκτεταμένη αναδάσωση με κωνοφόρα. Στα χαμηλά υψόμετρα φυτεύτηκε το Θασίτικο πεύκο (Pinus brutia) και σε υψηλότερα σημεία το Μαυρόπευκο (Pinus nigra) και το Δασόπευκο (Pinus silvestris). Η φυσική βλάστηση από δρύες και αειθαλείς θάμνους όπως (κουμαριές, αγριοκουμαριές, πουρνάρια, αγριελιές, κέδρα κ.α.), είναι εμφανής σε διάφορα σημεία του βουνού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Σε όλη την έκταση του βουνού οι καρποί των κωνοφόρων, των κέδρων, του ιξού και της αγριοτριανταφυλλιάς, είναι σημαντικοί για την επιβίωση πολλών ειδών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.