14/01/2008
Η Δίοδος των Θεωρών

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Στο σημείο που η νοτιοανατολική πλευρά της Αγοράς συναντά το δρόμο που έρχεται από το Ηράκλειο υπάρχει από τον 5ο αι.π.Χ. η πύλη που είναι γνωστή ως Δίοδος των Θεωρών. Η μνημειακή δίοδος ορίζεται από δύο παράλληλους μαρμάρινους δρόμους διακοσμημένους με θαυμάσιες ανάγλυφες πλάκες.

Στο δυτικό τοίχο βρίσκεται εντοιχισμένη η παράσταση του Απόλλωνα με τις Νύμφες ενώ στην άλλη πλευρά της κόγχης παριστάνονται οι τρεις Νύμφες να προσφέρουν στο θεό κορδέλλες και φρούτα. Στον ανατολικό τοίχο υπάρχει μία πλατιά εσοχή, όπου βρίσκεται ένας βωμός σχήματος Π. Δεξιά και αριστερά της εσοχής βρίσκονται ανάγλυφες πλάκες με παράσταση των Χαρίτων που κρατούν στα χέρια τους προσφορές, στεφάνια και φρούτα καθώς και παράσταση του Ερμή μπροστά από μία κοπέλα που κρατάει ένα στεφάνι.

Αριστερά της εσοχής πάνω στο δρόμο ένας άλλος βωμός ενώ ένας τρίτος βωμός σχήματος Π βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ανατολικού τοίχου. Αναθηματική επιγραφή αριστερά του βωμού μαρτυρεί τη λατρεία στο χώρο της Αθηνάς Προπυλαίας. Από τα τέλη του 4ου αι.π.Χ. οι τοίχοι της διόδου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του καταλόγου των «θεωρών» του νησιού, ο οποίος συμπληρώνεται μέχρι τα αυτοκρατορικά χρόνια (τέλη 2ου αι.μ.Χ.)

Βιβλιογραφία

1.Γερακούδης Σ., «Η ιστορία της Θάσου», Θεσσαλονίκη: Εκδοτική Ομάδα, 1986, σελ.94-96
2.Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, «Οδηγός της Θάσου», Αθήνα: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, 1974, σελ.46-48
3.Τουράτσογλου Ι., Μακεδονία. Ιστορία-Μνημεία-Μουσεία, Πλήρης οδηγός με χάρτες και σχέδια, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα, 1995, σελ.387
4.«Θάσος», Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή, Αθήνα, 1997 σελ. 116
5.Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Μακεδονία, Αθήνα, 1997, σελ.138
6.Blondé F.-Muller A.-Mulliez D., «Θάσος: Η περιοχή της Διόδου των Θεωρών και οι προγενέστερες φάσεις της», ΑΕΜΘ 10Β (1996), Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 813-823


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.