13/12/2007
Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου
Δέσποινα Σκουλαρίκη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
|
|
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου περιλαμβάνει συλλογές γλυπτών, κεραμικών και αρχιτεκτονικών μελών από την παλαιολιθική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή (30π.Χ.-324μ.Χ.) παρουσιάζοντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του Αιγαίου.
Τα ευρήματα είναι τοποθετημένα σε τρεις αίθουσες σε πυκνή διάταξη. Στον κήπο εκτίθενται ένα μαρμάρινο λιοντάρι, αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά ρωμαϊκής εποχής(30π.Χ.-324μ.Χ.). Με την είσοδο στο Μουσείο, εντυπωσιάζεται κανείς από τον κούρο του 7ου αι.π.Χ., άγαλμα κολοσσιαίων διαστάσεων νέου γυμνού άνδρα που παριστάνεται να κρατά ένα κριάρι. Το άγαλμα του κούρου πλαισιώνεται από πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη, πινάκια, λυχνάρια, εργαλεία και πλήθος νομισμάτων και κοσμημάτων. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται αρχιτεκτονικό γλυπτό με ημίτομο Πήγασου από το Ηράκλειο και αρχαϊκά ευρήματα από το ιερό της πολιούχου Αθηνάς και από το Αρτεμίσιο.
Στη δεύτερη αίθουσα, θαυμάζει κανείς αγάλματα μουσών και θεοτήτων του 3ου αι.π.Χ., κεφάλια θεών των ελληνιστικών χρόνων (323-31π.Χ.), ψηφίσματα και ανάγλυφη μετόπη με μορφή Διονύσου του 2ου αι.π.Χ.
Χαρακτηριστική στην τρίτη αίθουσα είναι η επιγραφή από το μνήμα του Γλαύκου στην Αγορά, έργο του 7ου αι.π.Χ. καθώς και οι ανδριάντες των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που εκτίθενται στον πίσω τοίχο. Στην ίδια αίθουσα βρίσκονται αναθηματικά ανάγλυφα του 5ου αι.π.Χ., ειδώλια και προθήκες με αγγεία κυκλαδικά, κορινθιακά και αττικά.
Διεύθυνση: Λιμένας Θάσου, Τ.Κ.64004
Τηλέφωνο: 25930-22180
Βιβλιογραφία:
1.Γερακούδης Σ., «Η ιστορία της Θάσου», Θεσσαλονίκη: Εκδοτική Ομάδα, 1986, σελ.112-114
2.Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Μακεδονία, Αθήνα, 1997, σελ.140-141
3.Τουράτσογλου Ι., Μακεδονία. Ιστορία-Μνημεία-Μουσεία, Πλήρης οδηγός με χάρτες και σχέδια, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα, 1995, σελ.392
|