Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 05 Νοεμβρίου 2024
Περιβάλλον Έδαφος / Υπέδαφος Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Προσοτσάνης

Τα νερά που συγκεντρώνονται στο σπήλαιο στο πέρασμα του χρόνου, έχουν διαβρώσει τα σβεστολιθικά πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σταλακτίτες και ελάχιστους σταλαγμίτες, λόγω της ροής του νερού, που παρασύρει κάθε υλικό, που αποτίθεται στην κοίτη του.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Προσοτσάνης
Φυσικό Περιβάλλον
Σπήλαιο Αγγίτη
Σπήλαιο Αγγίτη

’λλα Αρχεία
Περιληπτική παρουσίαση των ειδών της υδρόβιας μακροπανίδας του Σπηλαίου Πηγές Αγγίτη για τη χρήση τους στις προθήκες των ενυδρείων
(Μέγεθος: 159 kb) 
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Έδαφος / Υπέδαφος: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

15/01/2007
Προσοτσάνη - Αγγίτης - Πηγές - Κοκκινόγεια - Γραμμένη

Στυλιανός Σκιάς
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΕΔΑΦΟΣ / ΥΠΕΔΑΦΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΓΓΙΤΗ. Ο ποταμός Αγγίτης έχει τις πηγές του (τροφοδοσία νερού) στο σύστημα των μαρμάρων του Φαλακρού όρους και η ροή του, στο πρώτο μεγάλο τμήμα της, έχει άξονα διεύθυνσης από ΒΒΔ-προς ΝΝΑ και κατόπιν στρέφεται με διεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ. Η ευρύτερη επίπεδη περιοχή της κοιλάδας που διαρρέει ο ποταμός αποτελείται, κατά βάση, από τεταρτογενούς ηλικίας απόθεσης εδαφικούς σχηματισμούς οι οποίοι μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κύριες κατηγορίες. Την 1η αποτελούν οι συνεκτικοί αδρομερείς εδαφικοί σχηματισμοί που περιλαμβάνουν ποικίλης κοκκομετρίας, αλλά κατά το μέγιστο ποσοστό χονδρόκκοκα υλικά: άμμους, χαλίκια, κροκάλες (σε κυμαινόμενα ποσοστά). Τα υλικά αυτά εμφανίζονται μέτρια ως ισχυρά συγκολλημένα με ασβεστο μαργαϊκό ή ασβεστοψαμμιτικό υλικό. Οι εδαφικοί αυτοί σχηματισμοί εμφανίζονται με μορφή παλιών ποτάμιων αναβαθμίδων (υλικά μεταφοράς του υδρογραφικού συστήματος του π. Αγγίτη). Το πάχος τους κυμαίνεται ευρύτατα, παρουσιάζουν μέτρια ως έως υψηλή υδροπερατότητα και δημιουργούν συνήθως υδροφόρους ορίζοντες που εκφορτίζονται γρήγορα πλευρικά. Την 2η κατηγορία αποτελούν χαλαροί εδαφικοί σχηματισμοί μικτών φάσεων. Τα εδαφικά υλικά τους είναι αργιλοϊλύες, άμμοι, χαλίκια και κροκάλες με ποικίλη διαβάθμιση και προέρχονται από αποσάθρωση και μεταφορά, μέσω της δράσης του υδρογραφικού δικτύου (σύστημα π. Αγγίτη). Εμφανίζουν συχνά σημαντικό πάχος (έως 100δες μέτρα), ταχείες μεταβολές της λιθολογικής σύστασης και κοκομετρίας τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια. Χαρακτηρίζονται από μέτρια έως υψηλή υδροπερατότητα και δημιουργούν συνήθως υδροφόρους ορίζοντες μεγάλης δυναμικότητας και με έντονες διακυμάνσεις. Στην έξοδό του από το ορεινό σύστημα, ο π. Αγγίτης διέρχεται υπόγεια από το γνωστό σπήλαιο με τις χαρακτηριστικές μορφές σταλακτιτών και σταλαγμιτών που οφείλονται στην καρστικοποίηση του μαρμάρου (χημική διάλυση του ανθρακικού ασβεστίου).